Köp direkt här:

COUPERIN - MESSE DES PARIOSSES

Praktfull fransk högbarock och gregoriansk sång. Organisten Ralph Gustafsson tolkar François Couperin Messe des Pariosses, församlingsmässan och Ensemble Adhoc medverkar med gregoriansk sång.

 

Couperin har gått till eftervärlden som ”Couperin le Grand”, Couperin den store. Hans musik klingar här på den franska barockorgeln i Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

 

INNEHÅLL

 

François Couperin (1668-1733)

Messe des Paroisses

 

 

Ralph Gustafsson, orgel

Ensemble Adhoc

 

Total speltid: 59 min.

Inspelad i Maria Magdalena kyrka, Stockholm 17-19 oktober 2011.

Utgivningsdatum: 2012-02-22

IMP1213

180 kr.

"Ralph Gustafssons framförande är tekniskt och konstnärligt skickligt och orgeln klingar storslaget i kyrkans goda akustik och Bertil Alvings förnämliga upptagning. Martin Riessens välskrivna och klargörande text i CD:ns booklet skall också nämnas. Rekommenderas!"

Dag W Edholm, Orgelforum

 

"Först och främst en Bertil Alving-inspelad Ictus-cd, oväntat nog är musiken François Couperins Messe des Paroisses framförd av organisten Ralph Gustafsson, med gregoriansk sång, bara den femte versionen av verket jag hört på cd och den står sig väl mot Kimberly Marshall eller Robert Noehren (i januari kom en till, men den har jag inte hört), självfallet hjälper den skarpa och distinkta inspelningen, barockorgeln i Maria Magdalena kyrka hänger fint med, en väldigt överraskande skiva, på många, positiva, sätt."

Jan-Erik Zandersson, Tidningen Nya upplagan

 

"Att Magnusson-orgeln i Stockholms Maria Magdalena till fullo skulle uppskattas av de dåtida majestäterna råder ingen tvekan om. De behagfullt av fyra mansröster utförda gregorianska slingorna följs av enastående orgelmusik enligt konstens alla regler; bland det mest skönklingande som spelats in på länge är detta Herwin Trojes 30-stämmiga, medeltonstämda mästerverk från 1986 suveränt trakterat av sin "egen" organist Ralph Gustafsson i februari 2011. Och sist men inte minst - ännu ett ljudtekniskt lyckokast av Bertil Alving."

Jerker Sjökvist, Kyrkomusikernas tidning

 

"Här en inspelning av ”Messe des Paroisses” (Mässa för församlingarna) med organisten Ralph Gustafsson, på den franska barockorgeln i Maria Magdalena kyrka i Stockholm, tillsammans med Ensemble Adhoc. Spännande blandning mellan fransk barock och gregoriansk sång. Snyggt, propert och välansat, därtill fantastiskt ljud tack vare den legendariske ljudteknikern Bertil Alving."

Norran

 

"Orgeln i S:ta Maria Magdalena är en barockorgel från 1986, med stor revision 2006. Den passar utmärkt till fransk barockmusik som denna, och när mässan dessutom intoneras av de fyra herrarna i expertensemblen Adhoc får man en helgjuten inblick hur orgelmässan användes liturgiskt på sin tid. Utsökt fransk smak präglar Couperins orgel- och cembalomusik och den färska svenska tolkningen för den all rättvisa."

Kaj Engelhart, Kyrkans tidning.