GUNNAR DE FRUMERIE

Hans musik är romantisk och mycket svensk med en stark melodisk ådra. Det finns en Brahmsk mustighet parat med impressionistiska färger, ofta stark energi i en stram form.

 

2008 skulle kompositören och pianisten Gunnar de Frumerie ha fyllt 100 år. Utan tvekan räknas Gunnar de Frumerie som en av de viktigaste pianotonsättarna efter Wilhelm Stenhammar. Själv en lysande pianist gjorde han entré i musikvärlden som ett pianospelande underbarn.
Här presenterar pianisten Eva Luthander stycken skrivna av jubilaren tillika henes morbror. Circulus Quintus består av korta eleganta stycken i kvintcirkelns alla tonarter. Dedikationer är skrivna till goda vänner och pianistkollegor baserade på deras telefonnummer.

 

INNEHÅLL

 

Gunnar de Frumerie

Circulus Quintus op. 62
1. Preludium
2. Etyd
3. Bagpipe
4. Vals 
5. Ostinato
6. Gavott
7. Andante con tenerezza
8. Allegro scherzando
9. Fanfar
10. Andante eligiaco
11. Siciliano
12. Carillion
13. Pastoral
14. Andante flebile
15. Allegretto spianato

16. Andante misterioso
17. Tarantella
18. Nocturne
19. Andante amabile 
20. Allegro agitato

21. Allegro con anima 
22. Habanera

23. Saraband
24. Postludium

 

Dedikationer op. 80
25. Till Stina Sundell 
26. Till Klaus Piper
27. Till Lars-Erik och Margareta Böttiger

28. Till Greta Erikson
29. Till Esther Bodin-Karpe
30. Till Lars Sellergren 
31. Till Gunnar Hallhagen
32. Till Carin Gille-Rybrant 
33. Till Pontus och Harriet Sandborgh 
34. Till Irène Mannheimer 
35. Till Judith 
36. Till Maj Fougstedt 

 

Eva Luthander, piano

 

 

Total speltid: 

Inspelad i Studio 2 vid Sveriges radio.

Utgivningsdatum: 2008-10-22

IMP0806

 

"De två samlingar med små pianostycken som Eva Luthander här tar sig an har anknytning till Kungliga Musikhögskolan där Gunnar de Frumerie (1908-1987)var pianolärare under tre decennier. Den pedagogiskt tänkta Circulus Quintus Op 62 (1965) omfattar 24 stycken i alla tonarter, och i tolv Dedikationer Op 80 (1981), baserade på telefonnummer, hyllas vänner och kolleger vid skolan. Det handlar om fint varierade karaktärsstycken i den romantiska tradition där de Frumerie kände sig som mest hemma. Musik som får klar profil och levande uttryck i Luthanders klangkänsliga tolkningar."

Lars Hedblad SvD

 

"Om Gunnar de Frumerie fått leva hade han fyllt 100 jämt i år. Vilket uppmärksammas av skivbolaget Ictus som låtit kompositörens systerdotter Eva Luthander, lektor i piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, tolka två av hans pianoverk: Circulus Quintus och Dedikationer. Att låta en nära släkting tolka en tonsättares verk kan vara riskabelt, risken är uppenbar att vördnaden skymmer den musikaliska insikten. Men den fällan faller inte Eva Luthander i. Det finns ett mycket tilltalande utryck hennes tolkningar. Lätt, lekfullt, ledigt och elegant är kanske inte det man i första hand brukar förknippa de Frumeries pianokompositioner med. Men läckert är det."

Mikel Bengtsson, Norran

 

"Det hela är utsökt och omväxlande inom sin begränsade ram, med elegant pianofaktur, naturligtvis, frisk tematik och känsliga stämningar. Timmen med de Frumerie och Eva Luthander blir aldrig enformig. 
Det finns ändå större uppgifter att förvalta när det gäller de Frumerie – en utmaning för svenska interpreter och skivbolag. Eva Luthander har visat vägen! "

Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

 

Köp direkt här:

180 kr.